Als je op zoek bent naar een nieuwe handtas of luiertas, maar geen fortuin wilt uitgeven (of de cyclus van continue consumptie niet wilt voortzetten), overweeg dan een tweedehands exemplaar. Misschien vind je niet meteen de juiste, maar met een beetje geduld bespaar je veel geld en kun je zeker een perfect juweeltje scoren om al je rommel mee te nemen. Je wilt uiteraard geen spijt krijgen van je keuze, dus het is verstandig om de volgende tips toe te passen bij het kopen van je tweedehands tas.
Breng spullen mee die je erin wilt meenemen
Niemand wil een gloednieuwe, schijnbaar perfecte tas mee naar huis nemen om erachter te komen dat zijn portemonnee, telefoon of computer niet past. Veel tweedehandswinkels accepteren om voor de hand liggende redenen geen retourzendingen. Neem spullen mee waarvan je weet dat je ze regelmatig met je mee zult dragen. Past je telefoon in het magische telefoonzakje of heb je toch een telefoontasje nodig? Is het groot genoeg om je portemonnee mee te nemen? Als je altijd een waterfles bij je hebt, past die dan in de tweedehands tas die je op het oog hebt?
Weet wat je zoekt
Heb een plan. Dit geldt voor zowat tweedehandswinkels, met name kringloopwinkels waar collecties gemakkelijk kunnen overweldigen. Zorg ervoor dat je een idee hebt van het type portemonnee of handtas waarnaar je op zoek bent, wanneer je een strandtas koopt, met de verscheidenheid aan vormen en maten die beschikbaar zijn. Denk na over vragen als: Welk doel zal het dienen? Welke stijl wil je? Hoe groot moet het zijn en hoe ga je het gebruiken? Heb je een specifieke kleur nodig (vet, fel of neutraal)? Liever veel zakken of geen zakken? Wil je hem in je hand of over je schouder dragen?
Controleer ritsen, gespen en naden
Ritsen, gespen en slecht gestikte naden zijn de eerste tekenen van slechte kwaliteit. Tweedehands kopen is een geweldige kans om hogere kwaliteit te krijgen zonder iets in de buurt van de volledige prijs te betalen. Hoewel een tas van slechte kwaliteit er misschien aantrekkelijk uitziet, wordt het in een mum van tijd frustrerend om te gebruiken. Ritsen haken. Gespen sluiten niet. Naden vallen uit elkaar. De tas belandt al te snel in de prullenbak. Daarom is het een goed idee om deze onderdelen van de tweedehands tas te controleren zodat je later geen spijt krijgt van je aankoop.
Onderzoek de buitenkant op slijtage en krassen
Controleer alle onderdelen van de tas voordat je hem koopt, inclusief de bodem en achterkant. Je geeft misschien niet om slijtage en krassen, maar het is handig om hiervan op de hoogte te zijn en ze in verhouding tot de prijs te beschouwen bij het bepalen hoeveel je bereid bent te betalen. Mogelijk kun je de krassen nog wat verwijderen, al kan dit niet altijd. Zoek dit dus goed uit zodat je een tweedehands tas koopt waar je veel plezier van gaat beleven. Bij slijtage is dit meestal helemaal niet mogelijk trouwens.