Een regenbui waardoor je nat wordt is in de eerste plaats onaangenaam. Nog onaangenamer is het als je regenjas geen regenjas meer is, doordat je je jas niet de juiste jaarlijkse verzorging hebt gegeven. Wat zul je toch spijt hebben als het ineens begint te regenen en je merkt dat je regenjas niet meer waterdicht is! Toch heeft helaas elke Nederlander dit wel eens gehad, een dames regenjas blijft namelijk niet voor eeuwig waterdicht is. Wacht! Dit betekent niet dat je de jas direct weg moet gooien, je kunt het namelijk opnieuw waterdicht maken. Dit doe je door simpelweg een coating aan te brengen, wat je eigenlijk elk jaar een keer moet doen. Hieronder lees je hier meer over!
Regenjassen zijn gecoat met een duurzame waterafstotende (DWR) afwerking, een hydrofoob glazuur waardoor de jassen ademend en toch waterdicht zijn. Het laat waterdamp - zoals zweet - naar buiten, maar voorkomt dat regen binnendringt. Deze coating wordt dunner tijdens normaal gebruik en is gevoelig voor agressieve chemicaliën zoals DEET, het actieve ingrediënt in insectenwerend middel. Zonder een DWR is de heren regenjas eigenlijk gewoon een jas. Je zult het dus opnieuw moeten coaten.
Maar eerst moet je het wassen, want wanneer de DWR slijt, laat het vervelende deeltjes binnen, zoals zweet en vuil. Gebruik een wasmiddel dat bedoeld is voor waterdichte kleding zodat de stof niet bederft (een gewoon wasmiddel misschien), maar alles verwijdert wat zich heeft opgehoopt in de afwezigheid van een afstotende coating. Na het wassen de jas afspoelen en, als hij nog nat is, ophangen. Het is geen goed idee om de regenjas na het wassen in de droger te stoppen, hang het juist buiten op zodat het droog wordt. Regent het buiten? Hang het dan bijvoorbeeld in je zolder of bijkeuken op.
Nadat je je oude regenjas hebt gewassen en het weer droog is, kun je starten met het daadwerkelijke klusje: het opnieuw waterdicht maken van de jas. Hiervoor hoef je de regenjas eigenlijk alleen maar in te spuiten, maar dit moet je wel heel goed doen! Hiervoor heb je een waterdichtmakende spray nodig, waarvan de ReviveX Spray-On Water Repellent misschien wel het allerbeste voorbeeld van is. Stop de jas vervolgens in de droger en als hij eruit komt, moet hij weer hydrofoob zijn. Je kunt er zeker van zijn door er wat water op te sprenkelen. Als de druppels blijven liggen, weet je dat je je oude regenjas weer waterdicht hebt gemaakt. Een kind kan de was doen!
Nu, als je regenjas om een andere reden niet waterdicht is nadat je de coating opnieuw hebt aangebracht - zoals een gat in de mouw omdat het te dicht bij een vuur komt of haken en ogen van braamstruiken in het bos - zal geen waterdichtmakende spray je redden. In dat geval is het tijd voor een upgrade. Je zult dan dus een nieuwe regenjas aan moeten schaffen, het oude exemplaar kun je desondanks alsnog gebruiken als gewone jas.