We hebben allemaal wel eens wat extra concentratie nodig. Lawaai kan veel stress veroorzaken, vooral wanneer we ons moeten concentreren op werk dat extra concentratie vereist. Een goed hulpmiddel om de concentratie te verbeteren is het gebruik van een noise cancelling koptelefoon. Daarmee kun je meedrijven op je favoriete muziek, en je tegelijkertijd opsluiten in je eigen wereld zodat je je in alle rust kunt concentreren. Om de noise cancelling koptelefoon te kopen die het beste bij jou past, is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende functies. Welke soorten noise cancelling koptelefoons zijn er, en hoe werken ze?
Over-ear of on-ear koptelefoons
Qua koptelefoons zijn er twee soorten: on-ear en over-ear. Het verschil zit hem in de manier waarop de oorkussens zitten: op de oren of rond de oren. Een over ear koptelefoon sluit de buitenwereld beter uit, omdat deze een als een isolerend omhulsel om de oren zit. Door speciale materialen die geluid absorberen, merk je meteen hoe de buitenwereld verdwijnt als je een over-ear noise cancelling koptelefoon opzet, zelfs zonder muziek aan te zetten. Het kan echter ongemakkelijk zijn als de oorkussens heel warm worden, vooral in de zomer. Een andere optie is on-ear koptelefoons, waarbij de oorkussens op de oren zitten. Deze koptelefoon weegt meestal minder en is erg zacht. Bovendien zitten ze niet strak op de oren, waardoor ze comfortabel aanvoelen. Ze houden het geluid echter minder effectief tegen dan de over-ear exemplaren, omdat het geluid uit de omgeving door het zachte schuim kan dringen.
Passieve geluidsreductie
Voor een goed beeld van hoe noise cancelling koptelefoons werken zijn er twee begrippen van belang: passieve geluidsreductie en actieve geluidsreductie. Geluidsisolatie klinkt misschien als een hightech oplossing, maar hoeft in de basis niet zo geavanceerd te zijn. Je kunt geluid al blokkeren door bijvoorbeeld je vingers in je oren te steken. De vinger vormt daarbij een fysieke barrière tussen jou en het geluid. Dit heet passieve geluidsreductie. Alles wat de oren bedekt, kan geluid passief blokkeren. Er zit geen elektronica achter passieve geluidsisolatie, wat betekent dat er geen ingebouwde technologie of microfoon is die aan en uit kan worden gezet. Hoe eenvoudig deze vorm van geluidsisolatie ook klinkt, het is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van koptelefoons. Een koptelefoon kan fungeren als de eerste verdedigingslinie in de strijd tegen geluid. Daarom kan een goed afgesloten oorschelp of een perfect ontworpen oordopje een groot verschil maken in de prestaties van de hoofdtelefoon.
Actieve geluidsreductie
Actieve geluidsreductie verschilt van passieve reductie omdat het gebruik maakt van actieve technologie. Noise cancelling koptelefoons monitoren het geluid om je heen, en voorkomen dat ongewenste geluiden de oren bereiken. Miniatuurmicrofoons in de oorschelpen of oordopjes monitoren de frequenties van het omgevingsgeluid, en zenden een tegengesteld signaal uit dat ervoor zorgt dat de geluidsgolven botsen waardoor het geluid geblokkeerd wordt. Met andere woorden, terwijl de passieve geluidsreductie een fysieke barrière is om geluid buiten te houden, werkt actieve geluidsreductie stilletjes op de achtergrond. De combinatie van deze twee componenten maakt dat een noise cancelling koptelefoon effectief geluid buiten kan houden.